Informatie over uw rookkanaal
U zoekt een rookkanaal voor uw houtkachel, gaskachel of pelletkachel?
In deze barre tijden staat de houtkachel weer volop in de belangstelling. Met een moderne milieuvriendelijke houtkachel stookt u relatief schoon en bent u onafhankelijk van elk energiebedrijf. Geen houtkachel zonder rookkanaal natuurlijk. En natuurlijk zoekt u dan een rookkanaal dat 100% is goedgekeurd voor de Nederlandse markt.Waarschijnlijk heeft u veel vragen voordat u een rookkanaal aan gaat kopen. Op deze pagina zetten we daarom de belangrijkste onderwerpen nog eens op een rijtje en doen we een poging om u verder op weg te helpen. Heeft u toch nog vragen? Neemt u dan (liefst per email) contact op.
Kosten van een rookkanaal
Bereken de kosten van een nieuw dubbelwandig rookkanaal met onze app
Bekijk allesRookkanaal zelf aanleggen
Over wat er komt kijken bij het aanleggen en installeren van een rookkanaal
Bekijk allesOmkokering van een rookkanaal
Over de verplichting tot het omkokeren cq aftimmeren van een rookkanaal (NEN 6062)
Bekijk allesAansluiten pelletkachel
Over het aansluiten en aanleggen van een rookkanaal voor een pelletkachel
Bekijk allesV1, V2, V3 en Vm van een rookkanaal
Over corrosie van een rookkanaal en de zin en onzin van V1, V2, V3 en Vm
Bekijk allesWetgeving voor een rookkanaal
Over wetgeving en regels voor het plaatsen van een rookkanaal
Bekijk allesHoe maak ik een muurdoorvoer
Over het maken van een muurdoorvoer voor een houtkachel, gaskachel of pelletkachel
Bekijk allesVersleping maken voor rookkanaal
Moet het rookkanaal een stuk opzij? Hier leest u hoe u een versleping maakt
Bekijk allesFlexibel kanaal installeren
Over hoe u een flexibele kachelbuis installeert in een gemetselde schouw
Bekijk allesHoutkachel aansluiten
Over hoe u een kachel aansluit op het gemetselde of dubbelwandig rookkanaal
Bekijk allesRookkanaal voor houtkachel
De houtkachel is nog altijd het meest gangbare type verwarmingstoestel. Het is dan ook begrijpelijk dat klanten op zoek zijn naar een geschikt rookkanaal om specifiek hun houtkachel aan te sluiten. Bij ons vindt u daarom voor gebruik in de woonkamer enkelwandige buizen in maar liefst drie verschillende varianten: dunwandig geblauwd (= de voordelige optie), dikwandig staal en RVS.Voor het aanleggen van een volledig rookkanaal in uw huis of schuur bieden wij dubbelwandige geïsoleerde buizen aan. Deze buizen zijn tevens geschikt voor gebruik bij een open haard.
Uiteraard voorzien wij ook in enkelwandige of dubbelwandige flexibele buizen voor de renovatie van een reeds bestaande gemetselde schoorsteen. Bij het gebruik voor een houtkachel adviseren wij het gebruik van dubbelwandige flexibele buizen.
Essentieel voor veilige rookgasafvoer
Een rookkanaal is een cruciaal onderdeel van elk verwarmingssysteem dat op hout, olie, gas of andere brandstoffen werkt. Het heeft als voornaamste functie om de verbrandingsgassen veilig af te voeren en hiermee wordt ook de veiligheid van de bewoners gewaarborgd.Ontwerp en materialen
Bij het ontwerp en de constructie van een rookkanaal komen verschillende technische aspecten kijken. Allereerst moet het kanaal geschikt zijn voor de soort brandstof die wordt gebruikt. Verschillende brandstoffen produceren uiteenlopende hoeveelheden verbrandingsgassen en kunnen corrosieve stoffen bevatten. Het is daarom belangrijk dat het gekozen materiaal bestand is tegen de chemische samenstelling en de temperaturen van deze gassen.Roestvrij staal 316L is een must vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen corrosie, terwijl de isolatie van een dubbelwandige buis extra bescherming biedt tegen warmteverlies en condensatie.
Installatie en onderhoud van uw rookkanaal
Het correct installeren en onderhouden van een rookkanaal is van vitaal belang voor de veiligheid en efficiëntie ervan. De installatie moet voldoen aan de Nederlandse en Belgische bouwvoorschriften en installatievoorschriften van de fabrikant. Een juiste dimensionering van het kanaal en de correcte positionering ten opzichte van muren en dak zijn van groot belang. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van roet- en teerafzettingen, vermindert het risico op schoorsteenbrand en zorgt voor een onbelemmerde gasafvoer.Rookkanaal bestellen?
Wij hopen dat we u op deze pagina voldoende handvaten hebben gegeven om uw rookkanaal samen te stellen en te bestellen. Mocht u toch vragen hebben, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Doet u dat per email voorzien van foto('s), een tekening met de belangrijkste maatvoering en een korte beschrijving. Wij voorzien u dan zsm in een prijs- en materiaalopgave.Veel gestelde vragen (FAQ)
Welke keuring moeten rookkanalen hebben?
Voor een enkelwandig rookkanaal volstaat een Europees CE keurmerk. Een dubbelwandig rookkanaal moet naast de CE keur ook voldoen aan de NEN6062. Dwz dat met het rookkanaal een verplichte DTC=0mm verklaring is afgegeven. Import rookkanalen voldoen hier niet aan.
Hoe moet een rookkanaal lopen?
Zorg dat het rookkanaal zoveel mogelijk recht omhoog loopt en gebruik daarbij dus zo min mogelijk bochten. Zorg ook dat het rookkanaal zo dicht mogelijk naast de nok en ook boven de nok uitmondt.
Waar moet een rookkanaal aan voldoen?
Een rookkanaal moet aan de Europese en landelijke keuringseisen voldoen en daarnaast ook volgens de landelijke wetgeving worden geplaatst. Hierbij spelen meerdere belangrijke zaken een rol. U kunt er op deze pagina (https://www.kachelmaterialen.com/rookkanaal) meer over lezen.
Welke diameter rookkanaal is het beste voor een houtkachel?
De meeste vrijstaande houtkachels hebben een uitlaat kleiner of gelijk aan 150mm. Als u nog niet weet wat voor houtkachel u wilt aanschaffen dan zit u bijna altijd goed met een rookanaal diameter van 150mm. Let op want inbouwhaarden hebben nog wel eens een grotere diameter.
Hoe hoog moet een rookkanaal zijn om voldoende trek te kunnen geven?
Voor een vrijstaande houtkachel wordt een rookkanaal geadviseerd met een hoogte van minimaal 3 a 4 meter.